Güncel

 

 

Ümraniye’de II. Dinî-Manevî Bakım Sempozyumu Yapıldı

02 Aralık 2014

Ümraniye Belediyesi tarafından engellilerin yaşadığı sıkıntıların tartışıldığı ‘Engelliler ve Dini-Manevi Bakım Sempozyumu’ gerçekleştirildi. Yurt dışından da çok sayıda bilim adamının katıldığı sempozyuma Ümraniyeliler yoğun ilgi gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü, İstanbul Müftülüğü, Hollanda Rotterdam İslâm Üniversitesi işbirliği ile 3 Aralık Engelliler Günü öncesi ‘Engelliler ve Dini-Manevi Bakım Sempozyumu’ gerçekleştirildi. Engelli vatandaşların sosyal ve manevi hayattaki sorunlarının konuşulduğu sempozyum yoğun ilgi gördü.

Ümraniye Belediyesi Nikah Sarayı’nda gerçekleşen sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından birçok bilim adamı katıldı. Katılımcılar sempozyumda dinin engelli vatandaşlara katkıları, dezavantajlı gruplara manevi rehberlik, sosyolojik ve antropolojik beklentileri Dünyada ve Türkiye’de manevi bakım hukuku konularını tartıştı.

Sempozyumun hayırlı hizmetlere vesile olmasını dileyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Dünya engelliler günü münasebeti ile bir sempozyum hazırladık. Sempozyumun konusu ‘Engelliler ve Dini-Manevi Bakım’. Türkiye 12 yıl önce engelli kelimesi yoktu. Engelliler kaç kişidir, kimse bunu bilmiyordu. Çözüm konusunu düşünen kimse de yoktu. Hamd olsun bugün geldiğimiz noktada engeliler her noktaya ulaşabilir, her konuyu konuşabilir noktaya gelmiştir. Maddi sorunları da hükümetin yardımlarıyla çözülebilir hale gelmiştir” dedi.

2. Oturuma katılan Manevî Bakım Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Ali Seyyar, Türkiye’de manevî bakım kavramını kabul ettirebilmek için gerek akademik camiada, gerekse bürokraside yaşadığı sıkıntılı süreçleri örnekler vererek anlattı. Ali Seyyar şöyle devam etti: “2007 tarihli 3. Özürlüler Şurasında ana tema bakım ve bakım türleri olduğu halde manevî bakımın gerekliliği hususunda komisyon üyelerine bir konuşma yaptığım halde manevî bakım modeli oluşturmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiği noktasında şura üyeleri mesafeli bir duruş sergilediler. Ancak 2009 tarihinde Devlet Denetleme Kurulu, Avrupa ülkelerinde hukukî altyapısı olan manevî bakımın Türkiye’de de uygulanabilirliği yönde düşüncelerin geliştirilmesi yönünde bir tespitte bulunmuştur. Bununla birlikte halen manevi bakım konsepti geliştirilmemiştir. Ne var ki artık manevî bakım, akademik camiada artık tartışılır hale gelmiştir ve ne sevindiricidir ki artık bunun sempozyumunu bile yapmaktayız. Umarım bundan böyle manevî bakım ders olarak sosyal hizmet bölümlerinde ve engelli bakım bölümlerinde okutulur.

PROGRAM:

1. Oturum/Saat: 10’00-11’30:

Katılımcılar: Prof. Dr. Kadir Canatan; Prof. Dr. Özcan Hıdır; Prof. Dr. Emin Akcahüseyin.

Konular: Dezavantajlı Gruplara Manevi Rehberlik; Sosyolojik ve Antropolojik Beklentiler, Avrupa’da Dini-Manevi Rehberlik Eğitimi ve Uygulamalarında Temel Yaklaşımlar, Manevi Rehberlik Eğitiminde Rotterdam Islam Üniversitesi” Modeli.

Saat: 12:15-13:00: Protokol Konuşmaları

2. Oturum/Saat: 12:30-13:00:

Katılımcılar: Prof. Dr. Ali Seyyar; Prof. Dr. Ali Çelik.

Konular: Dünyada ve Türkiye’de Manevî Bakım Hukuku; Kuran ve Sünnet Açısından Engellilik Kavramı ve Mahiyeti.

3. Oturum/Saat: 14:00-15:30

Katılımcılar: Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı; Uzm. Psikolog Seril Hıdır.

Konular: Dezavantajlı Gruplara Yönelik Psikolojik Yardım Perspektifleri: Hollanda ‘Parnassia’ Örneği, Dini ve Manevi Bakım Uygulamalarında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örnekleri. Bio-Psiko-Sosyal Açıdan Dinin Engelli Bireyler Üzerindeki Katkıları

4. Oturum/Saat: 15:30-16:00: Değerlendirme ve Kapanış.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr

Makale Sunumu: Seyyar, Ali; “Dünyada ve Türkiye’de Manevî Bakım Hukuku”; Engelliler İçin Dinî-Manevî Bakım Sempozyumu; İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Engelliler Merkezi; Ümraniye Belediyesi; 2 Aralık 2014.