Güncel

 

 

Türkiye’de Bakım Güvenliği İle İlgili Yayınlanan İlk Kitap:
Ali Seyyar Ve Nurullah Kurutkan’ın Ortak Çalışması

 

06 Ekim 2011

 

SAGE Yayınevi tarafından 2011 Temmuz ayında yeni bir kitap yayınlandı. “BAKIM HİZMETLERİ ve BAKIM GÜVENLİĞİ: Evde veya Kurumda Bakıma Muhtaçlara Bakanlar İçin Rehber Kitap” ismini taşıyan çalışma, Prof. Dr. Ali Seyyar ve Yard. Doç. Dr. Nurullah Kurutkan’ın ortak çalışmasıdır. Kitabın Giriş kısmında Türkiye için yeni bir kavram olan Bakım Güvenliği’nin içeriğine yer verilmektedir. Buna göre bakım güvenliği, tıbbî, sosyal ve manevî bakım hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sağlanmasına yönelik bir güvence sistemidir. Bakım güvenliği, hata veya kazayla bakıma muhtaç kişiye, gerek maddî (fizikî), gerek sosyal (insanî), gerekse manevî (ruhî) yönden zarar vermemektir. Genel anlamda bakım güvenliği, hata oluşturmama çabalarının yanında şu üç unsuru da içermektedir:

1.) Tıbbî, sosyal ve manevî bakımın karmaşık ve bazen de tehlikeli olmasından dolayı bakım güvenliği, çözüm yaklaşımlarını daha geniş bir sistem ve bir bütünlük içinde ele alır.

2.) Bakım güvenliği, tıbbî, sosyal ve manevî bakım uygulamalarında doğabilecek tıbbî, sosyal ve manevî tehlikeleri belirler, değerlendirir, mümkün mertebe asgari seviyeye indirir ve bu suretle sürekli olarak bakım kalite seviyesini artırır.

3.) Bakım güvenliği, bu süreç içinde daha az tıbbî, sosyal ve manevî hatalar oluşturur, riskleri en aza indirir ve bakıma muhtaç kişilerin maddî ve manevî durumlarının daha iyi olmalarını temin eder.

Kitabın tanıtımında Ali Seyyar ve Nurullah Kurutkan, okuyucularına şu mesajları veriyor.

“Bakıma muhtaç durumunda olan özürlü, yaşlı ve hastalar her zaman bizim ilgimize ihtiyaç duyarlar. Onlara sevgi ve ilginin yanında kaliteli ve dolayısıyla memnun edici bakım hizmetlerinin de verilmesi kaçınılmazdır. Etkili ve kaliteli bakım hizmetleri birden olmaz, yavaş yavaş gelişir. Kim bilir şu anda belki de yakın bir akrabanıza bu anlamda bakım hizmetleri veriyorsunuzdur. Mesela, bir kişiye yardımcı olmak adına aşağıdaki hizmetleri yapıyor musunuz?

• Doktora götürmek

• Mağazada alışverişini yapmak

• Faturalarını ödemek

• Çamaşırlarını yıkamak veya evini temizlemek

• Yemeklerini pişirmek

Evet ise, yapılan bu hizmetlerin sosyal bakım hizmetleri kapsamına girdiğini söyleyebiliriz. Zamanla bakıma muhtaç kişinin yaşlanmasıyla veya hastalığının artmasıyla birlikte başka türden bakım hizmetlerine de ihtiyaç duyulabilir. Belki de bu durumda bakım yükünüz daha da artacaktır. Bakım sorumluluğunuzu bu durumda gerekirse diğer aile fertleriyle veya güvendiğiniz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Aksi takdirde bakım yükümlülüğün sorumluluğu bütünüyle size ait olacak ve her şeyi kendiniz yapmak mecburiyetinde olacaksınız. Bazen bakıma muhtaç kişi, gece gündüz olmak üzere 24 saat yoğun bakıma da ihtiyaç duyabilir. Artan ve genişleyen bakım hizmet alanına aşağıdaki aktivitelerin de girmesi kaçınılmaz olur:

• Bakıma muhtaç kişinin beslenme veya tuvalet ihtiyacının giderilmesinde sürekli yardım.

• Hareket edilebilirliğin sağlanmasında değişik derecelerde fizikî ve bedensel destek hizmetleri.

• Banyonun kullanılmasında fizikî yardım ve destek hizmetleri.

• Bakım için üçüncü kişilerin (profesyonel bakım elemanlarının) ayrıca çağrılması.

• Maddî (parasal) ve hukukî işlerin takibi.

• Tıbbî bakım ve bu kapsamda düzenli olarak ilaçların doğru kullanımı için yardım

• Manevî bakım ve bu kapsamda ruhu sakinleştiren teselliler ve moral takviyeleri.

Eğer siz bu işlerden bir veya birkaçını akrabanız veya herhangi bir kişi için yapıyorsanız sizin bir bakıcı olduğunuz anlamına gelir. Bu kitap, bakıcılıkla ilgili bugün ve ileriki günlerde ihtiyaç duyacağınız bütün önemli bilgileri içermektedir. Kitapta pek çok faydalı bilgi, öneri ve fikir yer almaktadır. Bunların hepsine ve her zaman ihtiyaç duymayabilirsiniz ama bu bilgilerin birçoğunun yararlı olduğunu sizlerin de kabul edeceğinizi tahmin ediyoruz. Öyle ümit ediyoruz ki, sizlere sunulan bu bilgiler sayesinde bakım göreviniz ve diğer işleriniz daha kolaylıkla yapılacaktır. Yeter ki büyük bir azim ve şevkin yanında bakım hizmetlerini kolaylaştıracak ve etkinliğinin artıracak iyi bir planlama yapınız. O zaman hem bakıcı olarak siz bakım hizmetlerinden zevk alacaksınız, hem de bakıma muhtaç kişi hizmetlerinizden memnun olacaktır. Gayemiz, saygı ve sevgi ortamı içinde evde ve kurumda kaliteli bakım hizmetlerinin verilmesinde yardımcı olmaktır.“

Kitap siparişi için:

www.manevibakim.com  veya

http://www.sagekitap.com