Güncel

 

 

Ali Seyyar’dan “Pembe Yakalı Melekler Projesi”ne Destek

(Amasya - Suluova)

 

19 Şubat 2011

 

"Sosyal Bakım" Konusunda Türkiye de önemli çalışmalar yapmış iki ünlü uzman Prof. Dr. Ali SEYYAR ile Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK; Pembe Yakalı Melekler Proje Koordinatörü Sefer DEMİR tarafından Amasya - Suluova da organize edilen konferansa katıldılar.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı ve Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı  kapsamında Suluova SYDV tarafından uygulanmakta olan "Pembe Yakalı Melekler Projesi" çerçevesinde Suluova Öğretmen evi toplantı salonunda "Sosyal Bakım" konulu bir konferans düzenlendi.

Foto (soldan sağa): Prof. Dr. Ali SEYYAR;Suluova Kaymakamı
Harun SARIFAKIOĞULLARI
ve
Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK

“Sosyal Bakım” Konusunda Türkiye de önemli çalışmalar yapmış iki ünlü uzman Prof. Dr. Ali SEYYAR ile Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK, Pembe Yakalı Melekler Proje Koordinatörü Sefer DEMİRtarafından Amasya - Suluova da organize edilen konferansa katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Suluova Kaymakamı Harun SARIFAKIOĞULLARI; "SYDV vakfımız tarafından AB tarafından finanse edilen “Pembe Yakalı Melekler” isimli projemizin faaliyetleri arasında yer alan "Sosyal Bakımın Dünü-Bugünü-Yarını” isimli konferansımıza hoş geldiniz. Konferansın sizlere sunulmasında büyük emeği olan Sakarya üniversitesinden Prof. Dr. Ali SEYYARbeye ve Dokuz Eylül Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK hanıma teşekkürlerimi sunuyorum. Pembe Yakalı Melekler projemiz ile kadın istihdamının geliştirilmesi kadar kalifiye işgücünün oluşturulması da hedeflenmiştir. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” anlayışını yaşam biçimi olarak addetmiş bir toplumun üyeleri olarak yaşlıya, hastaya, engelliye maddi manevi gönlümüzü elimizi açmak hem insani hem de sosyal görevimizdir. Bu hususta ecdadımızın kurduğu ve bir kısmı hala devam eden vakıflar kimsesizin kimsesi olmaya devam etmektedir. Mutluluk vericidir ki çekirdek ailenin yalnızlığına ve sanayi toplumunun yarattığı yoğunluk ve telaşa ya rağmen, gelenek görenek inanç ve adetlerimizle Sosyal Bakıma muhtaç insanımıza gönlümüz her zaman açık kalacaktır. Bu ilginin azalmadan devam etmesi en büyük arzu ve dileğimizdir. Devlet olarak ta ekonomik yoksulluk içerisinde yer alan insanımıza ulaşmayı hedeflemekteyiz. Bu kapsamda yaşlı ve engelli ailelerimize öncelikli hizmet etmek SYD Vakfımızın birinci ilkesidir. Bu yardımlar Sosyal Devlet ilkesinin vazgeçilmez gereğidir. Bakıma muhtaç bireye başını gönlünü açan bu uğurda çaba sarf eden herkese minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Bu bilincin gelişmesi insanlık hayallerimizin gelişmesi demektir. Buna katkı sağlayan akademisyenlere, sosyal hizmet uzmanlarına, SYD Vakfı çalışanlarımıza, öğretmenlerimize ve bakım hizmeti sunan ailelerimize bir kere daha teşekkür eder hepinize en derin saygılarımızı sunarım" dedi.

“Toplumda sosyal bakımın dünü-bugünü-yarını” başlıklı konferansa katılan Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK ile Prof.Dr. Ali SEYYAR’ı kalabalık bir katılımcı topluluğu dinledi.

Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK konuşmasında “ Sosyal Bakım nedir, Tıbbi bakım ile Sosyal Bakım arasındaki farklar, Dünyada ve Türkiye’de Sosyal Bakım, Sosyal Bakım konusunda dünyada ne tür çalışmalar yapılıyor, sosyal bakım sorununa çözüm önerileri ve istihdam imkanları” konularını kapsayan bir sunum yaptı.

Dünyada sosyal bakım konusunda genel olarak bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Sema OĞLAK, “ABD’de yapılan araştırmalar ortaya koymuştur ki önümüzdeki 10 sene içerisinde en hızlı büyüyecek iş kollarından birisi Sosyal Bakım Elemanlığıdır” dedi.

Sosyal Bakım alanında bütün ülkelerin birçok problemle karşı karşıya olduğunu belirten OĞLAK; “Sosyal Bakımın önündeki sorunların çözüm noktasına en büyük katkıyı sosyal Bakım Sigortası uygulaması olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Ali SEYYAR ise konuşmasında “Türkiye’de sosyal bakım” meselesinin önemine değinerek son 4-5 yılda bu alanda yapılan uygulamaların sevindirici olduğunu belirtti ve daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu söyledi. İnsanın beden, ruh, vicdan gibi çeşitli hasletler taşıması nedeniyle sadece sosyal bir varlık değil aynı zamanda manevi bir varlık olduğunu belirten SEYYAR; “sosyal bakım ne kadar önemli ise bunu bütünleyen manevi bakımda o kadar önemlidir” dedi.

SEYYAR, Türkiye de son dönemde bakıma muhtaç insanlara bakanlara devletin aylık ücret ödediğini ve 2011 yılında bu sayının yaklaşık 320 bin kişiyi bulduğunu belirterek bu alanın önemli bir istihdam imkanı oluşturduğunu söyledi. Bu alanda yaşanan önemli sıkıntılara değinen Prof. Dr. Ali SEYYAR; “evde bakım hizmeti verenlerin eğitilmesinin şart, Pembe Yakalı Melekler projesi gibi projeler ile eğitilen sertifikalı bayanların bu alanda istihdam edilmeleri gerekmektedir” diyerek bakılan kişilere profesyonel hizmet sunulmasının önemine işaret etti.


 

Bir soru üzerine “Evde bakıma muhtaç insana baktığı için ücret alan ancak bu işi yapmadığı çevre tarafından bilinen birisinin şikayet edilmesinin insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunu belirten SEYYAR, o kişi baktığını iddia ettiği kişiye bakmadığı için hasta durumda olan insanın çektiği sıkıntılardan belirterek salonda bulunanlardan bu tarz bildikleri kişileri Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne şikayet etmelerinin ne kadar önemli bir konu olduğunu anlattı.

Sosyal Bakım Sigortası konusunda yurtdışı uygulamalarından örnekler veren SEYYAR bu konunun Türkiye’de uygulamaya başlanmasının hem bakılan hem de bakan kişi açısından önemli olduğunu ve bu alanda önümüzdeki dönemde gelişmeler olmasını beklediklerini ifade ettiler. SEYYAR; “Sosyal Bakım Sigortasının uygulamaya başlanmasıyla Sosyal Hizmet alanı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir iş ve hizmet alanı olacaktır” diyerek konuşmalarını sonlandırdılar.

Konuşmaların ardından yapılan soru-cevap bölümü sonrasında katılımcılara teşekkür eden Suluova Kaymakamı Harun SARIFAKIOĞULLARI Prof. Dr. Ali SEYYAR ve Yrd. Doç. Dr. Sema OĞLAK’a teşekkür plaketi verdiler.

 

Kaynak: http://www.yesilirmakgazetesi.com